İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kurulan Tiyatro Kooperatifi, yalnızca İstanbul’da değil, tüm Türkiye’de tiyatroların birleşerek dayanışma gücü oluşturabilmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Kuruluşundan bu yana edindiği bilgi ve deneyimi tüm Türkiye’yle paylaşmaya başlayan Tiyatro Kooperatifi, ülkemizin yedi bölgesinde yedi tiyatro kooperatifinin kurulmasını ve bu kooperatiflerin ‘birlik’ statüsünde birleşmesini hedefliyor. Tiyatro Kooperatifi’nin bu yoldaki ilk iş ortağı, Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi oldu!

Bölgesel tiyatro kooperatifleriyle yol arkadaşlığı yapabilmeyi; sektörel sorunların çözümü için birlikte çalışabilmeyi; iletişim ve iş birliği içinde olabilmeyi; birlikte projeler geliştirebilmeyi amaçlayan Tiyatro Kooperatifi, bu yol arkadaşlığına resmi bir statü kazandırıp ‘Kooperatifler Birliği’ olabilmeyi arzu ediyor. Bu hedef doğrultusunda Türkiye’de kurulan ikinci sosyal kooperatif ise Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi oldu. Ülkemizdeki diğer bölgelerle de sürekli iletişim halinde olduğunu belirten Tiyatro Kooperatifi, önümüzdeki aylarda da İzmir Tiyatro Kooperatifi’nin resmen kurulacağının müjdesini şimdiden veriyor.

Güney Marmara Bölgesi’ndeki özel tiyatroların örgütlü yapı olarak bir araya gelmesini hedefleyen Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi kuruluşundan kısa bir süre sonra, Tiyatro Kooperatifi iş birliğiyle ilk etkinliği Bursa Açık Hava Tiyatro Günleri’ni hayata geçirdi. COVID-19 salgını nedeniyle seyircisinden ayrı düşen özel tiyatrolara destek olmak amacıyla düzenlenen Bursa Açık Hava Tiyatro Günleri, Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi ile Bursa Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı ve Tiyatro Kooperatifi iş birliğiyle 21 – 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek.

TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA

Tiyatro Kooperatifi, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor.

Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, Ekip Tiyatrosu, Ekip Kafile, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, HANN Sahne, ikincikat, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam’art, mesele kumpanya, Moda Sahnesi, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea-UNIQ Hall ve UNIQ Box, primatölye, QPerformans, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro, Tatavla Sahne,  TTeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 3Y1R, Tiyatro 11, Tiyatro Hamhal,  TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yeniden, TOY İstanbul, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 60 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Tiyatro Kooperatifi yakın bir zamanda, sadece İstanbul’daki değil, Türkiye’deki tüm özel tiyatroların kooperatife dahil olabilecekleri bir sisteme geçmek için de hazırlıklarını sürdürüyor.

GÜNEY MARMARA TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA

Bursa Kültür ve Sanat Derneği, Arena Sahne, Burç Kültür ve Gösteri Merkezi, Ekim Sanat, Mavi Balon Tiyatro, Myart Yapımcılık, Tiyatro Nisan gibi şehrin önder özel tiyatro kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi; özel tiyatroları bir çatı örgüt altında toplamayı, görünürlüğünü artırmayı, bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı, daha çok seyirciye ulaşmayı ve tiyatro sanatının kuvvetli yasal dayanaklara kavuşmasını hedefleyerek kurulmuştur. Yönetim kurulu başkanlığını Mustafa Yıldırım’ın üstlendiği Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi’nin genel sekreterliğini Sebahattin Kılınç, genel koordinatörlüğünü ise Arda Mat üstlenmektedir.

İlk kez, Anadolu’da kendi ili dışında bir bölgede var olan profesyonel tiyatro kuruluşlarını tek çatı altında toplamak üzere harekete geçen Güney Marmara Tiyatro Kooperatifi, bu yönüyle ülkedeki sanat örgütlenmesi için de cesaret vericidir. Kooperatif, Anadolu’da oluşturulacak güçlü tiyatro kuruluşlarıyla sanatın etki alanını da genişletmeyi amaçlıyor. Bu nedenle gerekli yasal çalışmaları başlatmak, desteklemek, mevcut yasalardaki eksikler üzerine farkındalık yaratmak, bu konularda iyileştirmeler için ilgililerle ortak çalışmalar düzenlemek kooperatifin önemli hedefleri arasında yer alıyor.