Projelerimiz
#RenkliHayallerSahnesi
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası, depremden etkilenen çocukların iyi oluşuna katkı sağlamak ve yaralarımızı birlikte sarmak için
23 Nisan-25 Haziran arası #RenkliHayallerSahnesi’nde #BirlikteDüşlüyoruz dedik. Kahramanmaraş ve Hataylı çocukları, sabit gösteri çadırlarımızda tiyatro oyunları, atölyeler, konserler, film gösterimleri ve sokak performanslarıyla buluşturduk. İki ayda yaklaşık 7.500 çocuğu ağırladığımız #RenkliHayallerSahnesi’nin son 2 haftasında, Mobil Sahnemizi devreye aldık. Mobil Sahnemiz, Kahramanmaraş’ın daha dezavantajlı bölgeleri Elbistan, Göksun ve Afşin’deki farklı çadır kentlerde konaklayan çocuklara erişti, onları birbirinden renkli performansların yer aldığı dopdolu bir programla buluşturabildik. Sayısı 30’u aşan birbirinden değerli ekiplerin birbirinden renkli performanslarını, Hatay ve Kahramanmaraş’a taşıdık. Yaklaşık 7.500 çocuğu toplam 53 tiyatro oyunu, 32 atölye, 18 konser, 14 sokak performansı ve 84 film gösterimi ile 200’ün üzerinde etkinlik ile buluşturduk.
Destekçilerimiz: TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi, Netflix Türkiye, İhtiyaç Haritası
#SahnedenDayanışma
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde milyonlarca kişiyi etkileyen depremlerin hemen ardından, #SahnedenDayanışma kampanyasını başlattık. Ortağımız olan özel tiyatrolar, oyun gelirlerinin tamamını veya bir kısmını Afet Platformu’na üye Sivil Toplum Kuruluşlarına ve İhtiyaç Haritası’nın #BirKiraBirYuva Projesi’ne bağışladı. Afet Platformu’na üye herhangi bir sivil toplum kuruluşunun üyesi, gönüllüsü veya destekçisi olan seyircilerimizi, 2022-2023 sezon sonuna kadar #SahnedenDayanışma kontenjanıyla ortaklarımızın oyunlarımızda misafir ettik.
Tiyatro Kooperatifi ortakları, Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi’nden meslektaşlarımızın üretim yaparak hayatlarını devam ettirebilmelerine destek olmak için oyun gelirlerini paylaştı. İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’na götürdüğümüz öneri üzerine, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kapsayan 26 – 30 Mart tarihleri arasında Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi’nden meslektaşlarımız İstanbul’da sahne aldı.
Tiyatroların Erişilebilirliği Projesi
Özel tiyatro mekânları ve faaliyetlerinin daha erişilebilir ve kapsayıcı hale gelmesi ile engellenen (kör, sağır, bedensel veya bilişsel farklılıkları olan vb.) bireylerin kültür sanat hayatına aktif katılımına zemin hazırlamayı amaçladığımız projedir.
Erişilebilir Her Şey iş birliğinde, Sivil Toplum Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation’ın hayata geçirdiği Kültür Sanat Fonu desteği ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında, tiyatro yöneticisi ve saha çalışanlarına, engellilik algı ve farkındalığı odağında interaktif eğitimler gerçekleştirdik; ön ve son testlerde alınan katılımcı görüşleri ile değişimi raporladık. Tiyatro mekanlarının kapsayıcı dönüşümünün teşvik edilmesi hedefiyle, 6 tiyatro mekanının fiziksel erişilebilirlik tavsiye raporlarını hazırladık. Hazırlanan raporlar ve edinilen deneyim üzerine, tiyatroların bilgi sahibi olmasını sağlamak ve erişilebilirlik yol haritalarını çıkarmalarını kolaylaştırmak için hazırladığımız “Tiyatroların Erişilebilirliği Kılavuzu”na bağlantıdan erişebilirsiniz.
Projeye katılan ortaklarımız: Asmalı Sahne, Atta Festival, DasDas, Galata Perform, Hann Sahne, istanbulimpro, Kumbaracı50, Lavean Sanat Grubu, Mask-Kara Tiyatrosu, Semaver Kumpanya
Tiyatro Kooperatifi
Yaz Buluşmaları
Pandemi döneminde sahnelerden uzun süre ayrı kalan Tiyatro Kooperatifi ortaklarına alan açmak, özel tiyatrolar arasındaki dayanışma ve ortak çalışma kültürünü güçlendirmek ve her yaştan seyirciyi tiyatronun iyileştirici gücüyle buluşturmak amacıyla kurgulanan Tiyatro Kooperatifi Yaz Buluşmaları’nın ilkini, 2 Ağustos-25 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenledik. Tüm Kooperatif ortağı tiyatroların katılımına açık olarak düzenlenen etkinlik serisi, Fenerbahçe Parkı, Caddebostan Sahil Amfi Tiyatro ve Ataşehir Deniz Gezmiş Parkı Amfi Tiyatro olmak üzere üç farklı lokasyonda, Ataşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi’nin katkıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mekân desteğiyle gerçekleşti. Caddebostan programı Anadolu Efes Mavi Sahne’de gerçekleşen Yaz Buluşmaları, 31 yetişkin ve 10 çocuk oyununun yer aldığı dopdolu programıyla, 41 gün boyunca 37 farklı tiyatro ekibine ev sahipliği yaptı. KONIX, Eker Süt Ürünleri, Mey Diageo, ParPlus Paravan Sistemleri, Gürbüz Çapan ve Itır Erhart’ın da aralarında bulunduğu pek çok kişi ve kurumun katkı sunduğu etkinlik boyunca bilet satışından, bireysel ve kurumsal desteklerden elde edilen tüm gelir, programda yer alan ve uzun süredir ayakta kalma mücadelesi veren özel tiyatrolara aktarıldı.
#BizdeYerinAyrı
Mayıs 2020-Haziran 2021 tarihleri arasında, Covid-19 salgını sebebiyle tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan ve bu süreçte gelir elde edemeyen tiyatrolara kaynak sağlamak amacıyla yürüttüğümüz #BizdeYerinAyrı kampanyası ile tiyatro seyircileri, ileri tarihli oyunlar için yerlerini önden ayırtarak tiyatrolara destek olma imkânı buldu. Mobilet iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz ve kurumsal destekçileri arasında Anadolu Efes, Mey Diageo, Yapı Kredi ve Zorlu Holding’in yer aldığı kampanyaya 33 Kooperatif ortağı tiyatro dahil oldu.
Çözüm Buluşmaları
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz Tiyatro Yönetimi Kapasite Geliştirme ve Networking Projesi kapsamında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları Yönetimi ve Araştırma Merkezi (KPY) iş birliğiyle Aralık 2020’de Tiyatro Kooperatifi Çözüm Buluşmaları’nı düzenledik. Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan, Doç. Dr. Itır Erhart ve Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderasyonuyla ve Gülhan Kadim (Altıdan Sonra Tiyatro & Kumbaracı50 Genel Koordinatörü), İpek M. Sur (Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri), Prof.Dr. Lluis Bonet (Barselona Üniversitesi), Mehmet Ergen (İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni), Atılım Şahin (ATÖLYE Yaratıcı Platform Direktörü), Özlem Daltaban (DOT Tiyatro Kurucu Ortağı, Yapımcı), Barış Celiloğlu (Oyuncu, Yönetmen), Sedef Ecer (Oyun Yazarı, Yönetmen) ve Zişan Uğurlu’nun (Sanat Yönetmeni, Oyuncu) katılımıyla gerçekleşen oturumlarda “Kültür sanat kurumları kriz dönemlerinde nasıl hayatta kalabilir?”, “Tiyatrolar zor zamanlarda nasıl yönetilir?”, “Pandemi döneminde kültüre katılımı nasıl tasarlamalıyız?” ve “Başka ülkelerde tiyatrolar ve sanatçılar ne yapıyor?” soruları tartışıldı. Etkinlik serisini YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Türkiye’deki Özel Tiyatrolar için Kooperatifleşme
Mayıs 2018’de yola çıkarken Türkiye’de bir Tiyatro Kooperatifleri Birliği kurulması da hayallerimiz arasındaydı. Pandemi sürecinin başında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan toplantı, Türkiye çapındaki özel tiyatrolarla bir iletişim ağı oluşturmamıza vesile oldu. Türkiye’deki tiyatrolara kooperatif yapısının ve kooperatif birliğinin neden en iyi çözüm olduğunu düşündüğümüzü anlattık. Ekim 2020’de Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation iş birliğiyle, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları bölümünün içerik ortaklığında verilen Kültür Sanat Fonu’na yaptığımız başvurunun kabul edilmesiyle birlikte çalışmalarımız hız kazandı. Beş kooperatifin kurulması için danışmanlık ve eğitim programlarımızı sürdürüyoruz.
5G:XR – Brighton Istanbul
IETM Çok Mekânlı Uluslararası Gösteri Sanatları Toplantısı 2020 / Peki Ya Bundan Sonra?: Gösteri Sanatlarında Dayanıklılık
Fikir Masası
Fikir Masası raporlarına ulaşmak için tıklayınız.
Festtogether 2021 – Bir Kira Bir Sahne
Tiyatro Kooperatifi olarak paydaşı olduğumuz Festtogether/Bir Kira Bir Sahne kampanyası, Covid-19 salgınından etkilenen sahneler için kira desteği ve sahne emekçileri için maddi destek sağlamak amacıyla İhtiyaç Haritası yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor.
Detaylı bilgi için:
Adres
Atatürk Mahallesi Ertuğrul Gazi Sokak Metropol İstanbul D6 No:2/J Ataşehir/İstanbul