Tiyatroların haklarını daha yüksek sesle savunabilmek için İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelerek 26 Haziran 2019’da kurduğu Tiyatro Kooperatifi, birinci yaşını kutluyor! Pandemi sürecinin yarattığı kriz dönemi dahil olmak üzere ilk yılında yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine toplayan Tiyatro Kooperatifi, tiyatroların önlerindeki engelleri kaldırmayı, sektörel sorunlarına kalıcı yasal çözümler bulmayı amaçlıyor. 

‘Kooperatif’, emek birlikteliğidir; aynı alanda üretim yapanların ortak çatısı, dayanışmasının gücüdür. Bu tanımdan yola çıkan Tiyatro Kooperatifi, tiyatro sektörünün tüm bileşenleri için bir dayanışma gücü oluşturmak amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Kooperatif, örgütlenme modeli olarak “sosyal kooperatifçiliği” seçti. Sektörün temel sorunu “ekonomi” olduğu için, ekonomik birliktelik üzerinden bir örgütlenme modeli olan “kooperatif” oluşumunu seçen Tiyatro Kooperatifi; Türkiye’deki tiyatro sanatının gelişmesini, yurt içi ve yurt dışında yaygınlaşmasını ve tiyatro sanatını her açıdan desteklemeyi hedefliyor.

COVID-19 salgınının dünyada etkisini artırmaya devam ettiği pandemi sürecinde Tiyatro Kooperatifi, tiyatro sektörünün bu süreci güçlü bir şekilde atlatabilmesi için toplantılar gerçekleştirmeye, projeler üretmeye devam etti. İlk olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daveti ve Oyuncular Sendikası’nın da katılımıyla gerçekleştirilen “COVID-19 Salgını Sebebiyle Özel Tiyatroların Yaşadığı Sorunlar” konulu toplantıya katıldı. Toplantının ardından kooperatif, kendi ortağı olan 37 tiyatro ile Türkiye’nin farklı illerinden yaklaşık 200 özel tiyatronun önerilerini ve sektör bileşenlerinin paylaştığı fikirleri bir araya getirerek bir öneri paketi hazırladı. Sunduğu önerileri genişletebilmek isteyen Tiyatro Kooperatifi bir sonraki toplantıda, ek bir öneri paketi de paylaştı. Bugün 55 özel tiyatronun dahil olduğu ve bakanlıkla yaptığı görüşmelerin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle de iletişimini sürdüren kooperatif, İstanbul şehri özelinde yapılabilecek çalışmaları ise öneriler halinde belediyeye sundu. Bakanlığa sunduğu öneri paketlerinde yer alan birtakım taleplerinin olumlu sonuçlandığını belirten kooperatif, tiyatroların varlıklarını sürdürebilmesi için henüz yanıt alamadıkları diğer taleplerinin de acil olarak sonuçlanması için çalışmalarına devam ediyor.

Tiyatro Kooperatifi ayrıca, pandemi sürecinde tiyatro sektörüne destek olabilmek amacıyla #BizdeYerinAyrı başlıklı seyirci destek programını hayata geçirdi. Ünlü oyuncuların da videolarıyla destek olduğu kampanyaya katılan tiyatroseverler, birçok sahnenin yeni sezon oyunlarından hem yerlerini ayırtmış oluyor hem de bugün sektörün yanında oluyor.

Tiyatro Kooperatifi İstanbul’da bulunan tüm özel tiyatroları, kooperatif çatısı altında bir araya gelmeye ve kültür-sanat alanında faaliyet gösteren tüm kurumları iş birliğine davet ediyor.

TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA

Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor. Ortaklarına kâr payı dağıtmayan kooperatif, üzerine çalıştığı projeler ve başvurduğu fonlardan elde ettiği tüm gelirleri, hedeflerini gerçekleştirmek üzere kullanıyor. Kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarını doğal birer paydaşı olarak kabul eden Tiyatro Kooperatifi, çalışmalarını paydaşlarıyla birlikte yürütüyor.

Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, Ekip Kafile, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, HANN Sahne, ikincikat, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam’art, mesele kumpanya, Moda Sahnesi, NoAct, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea-UNIQ Hall ve UNIQ Box, primatölye, QPerformans, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro, Tatavla Sahne,  TeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 3Y1R, Tiyatro 11, Tiyatro Hamhal,  TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Pangar, Tiyatro Yeniden, TOY İstanbul, Versus Tiyatro, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 55 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Tiyatro Kooperatifi yakın bir zamanda, sadece İstanbul’daki değil, Türkiye’deki tüm özel tiyatroların kooperatife dahil olabilecekleri bir sisteme geçmek için de hazırlıklarını sürdürüyor.