Tiyatro Kooperatifi, IETM (Uluslararası Çağdaş Gösteri Sanatları Ağı) tarafından gerçekleştirilen ve programında 20’yi aşkın ülkenin ev sahipliği yaptığı etkinliklerin yer aldığı “Çok Mekânlı Uluslararası Gösteri Sanatları Toplantısı 2020” kapsamında “Peki ya Bundan Sonra?: Gösteri Sanatlarında Dayanıklılık” başlıklı çevrimiçi bir panel düzenledi. Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeşim Özsoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen panele Rusya’dan Mikhail Durnenkov, Lübnan’dan Hanane Hajj Ali, Bulgaristan’dan Kalina Wagenstein, Güney Afrika’dan Mike van Graan ve Hindistan’dan Arundhati Ghosh konuşmacı olarak katıldı. Panelde gösteri sanatları kurumlarının ve tiyatro yöneticilerinin dayanıklılığı ile post-travmatik bir dönemde gösteri sanatlarının ve özellikle tiyatronun toplum üzerindeki iyileştirici gücü konuşuldu. Türkiye’den ve dünyadan ilgilileri tarafından katılımın yoğun olduğu panel, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Dervişoğlu Okandan ve Doç. Dr. Serhan Ada’nın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.
Özel tiyatroların hakları, yasal statüleri ve finansal var oluşlarını güçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Tiyatro Kooperatifi, IETM (Uluslararası Çağdaş Gösteri Sanatları Ağı) tarafından gerçekleştirilen ve programında 20’yi aşkın ülkenin ev sahipliği yaptığı etkinliklerin yer aldığı “Multi-location Meeting” kapsamında 2 Ekim 2020 Cuma günü çevrimiçi bir panel düzenledi.
Moderatörlüğünü Yeşim Özsoy‘un üstlendiği “Peki ya Bundan Sonra?: Gösteri Sanatlarında Dayanıklılık” başlıklı panele Rusya, Lübnan, Bulgaristan, Güney Afrika ve Hindistan’dan gösteri sanatları profesyonelleri konuşmacı olarak katıldı. Panelde, Culture Resource eş kurucusu, tiyatro yapıcı, sanat aktivisti Hanane Hajj Ali (Lübnan); Art Office Foundation Direktörü Kalina Wagenstein (Bulgaristan); Sustaining Theatre and Dance Foundation proje yöneticisi, oyun yazarı Mike van Graan (Güney Afrika), Lubimovka Festivali sanat yönetmeni, oyun yazarı Mikhail Durnenkov (Rusya) ve India Foundation for the Arts Direktörü Arundhati Ghosh (Hindistan) pandemi dönemi başta olmak üzere kendi ülkelerinde gösteri sanatlarında karşı karşıya geldikleri sorunları, çözümleri ve yapılabilecek çalışmaları aktardılar.
Türkiye ile benzerlikler gösteren ülkelerin, pandemi sürecinde gösteri sanatları alanındaki deneyimlerini ve iyi uygulamalarını dinlemek amacıyla düzenlenen panelde; gösteri sanatları kurumlarının ve tiyatro yöneticilerinin dayanıklılığı ve dayanışma kültürüne odaklanıldı. Panel, Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Dervişoğlu Okandan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetim Bölümü’nden Doç. Dr. Serhan Ada’nın kapanış konuşmalarıyla sona erdi.
TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA
Tiyatro Kooperatifi, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor.
Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, HANN Sahne, ikincikat, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam’art, mesele kumpanya, Moda Sahnesi, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea-UNIQ Hall ve UNIQ Box, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro, Tatavla Sahne, TTeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro Hemhâl, TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yeniden, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro ve Yapıcı Tiyatro’dan oluşan 60 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Tiyatro Kooperatifi yakın bir zamanda, sadece İstanbul’daki değil, Türkiye’deki tüm özel tiyatroların kooperatife dahil olabilecekleri bir sisteme geçmek için de hazırlıklarını sürdürüyor.