Tiyatro Kooperatifi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürüttüğü Tiyatro Yönetimi Kapasite Geliştirme ve Networking Projesi kapsamında, Aralık ayı boyunca 4 oturumdan oluşan bir webinar serisi düzenliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi (KPY) işbirliğiyle düzenlenen webinarlar, her Pazartesi Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan, Doç. Dr. Itır Erhart ve Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Kriz dönemlerinde tiyatroların nasıl hayatta kalabileceği, tiyatro yönetimi, izleyici geliştirme ve topluluk yönetiminin ele alınacağı webinarlarda, yurtdışındaki tiyatroların ve sanatçıların izledikleri yollar da tartışmaya sunulacak. 7, 14, 21 ve 28 Aralık Pazartesi günleri 14.00 – 15.30 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşecek webinarlara katılım herkese açık ve ücretsiz.  

Tiyatro Kooperatifi, Aralık ayı boyunca her pazartesi Tiyatro Yönetimi Kapasite Geliştirme ve Networking Projesi kapsamında 4 oturumdan oluşacak bir webinar serisi gerçekleştiriyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi iş birliğiyle hayata geçirilen webinarlar, değerli akademisyenlerin moderatörlüğünde gerçekleşecek.

Webinarların ilki 7 Aralık Pazartesi günü 14.00-15.30 saatleri arasında “Kültür sanat kurumları kriz dönemlerinde nasıl hayatta kalabilir?” başlığıyla gerçekleşecek. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Itır Erhart’ın üstlendiği oturumda Altıdan Sonra Tiyatro ve Kumbaracı50 Genel Koordinatörü Gülhan Kadim ve Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek M. Sur konuşmacı olarak yer alacak. Oturumda, pandemi sürecindeki fon yaratma ve fon verme stratejileri, kitle fonlamasına yönelik kampanya oluşturma ve kültür sanat kurumlarının içinden geçtiği değişim ve dönüşüm tartışılacak.

Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderatörlüğünde, 14 Aralık Pazartesi günü 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleşecek ikinci oturumda “Tiyatrolar zor zamanlarda nasıl yönetilir?” konusu gündeme getirilecek. Barselona Üniversitesi’nden Prof. Lluís Bonet ve İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen’in konuşmacı olarak katılacağı oturumda, içinde bulunduğumuz salgın döneminde tiyatro yönetiminin kritik noktalarına değinilecek. Oturumda ayrıca, tiyatrolarda sanatçıların yönetici konumunda olması ve 2020 yılının tiyatrolara getirdiği değişiklikler de konuşulacak. Barselona, Londra ve İstanbul’daki tiyatroların yönetim biçimleri konusunda örnek uygulamaların ele alınacağı oturumda, tiyatro yönetiminde dijital dönüşüm gibi konular tartışmaya sunulacak. İngilizce olarak gerçekleşecek oturumda Türkçe simultane tercüme yapılacak.

Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan’ın moderatörlüğünde, ATÖLYE Komünite Yöneticisi Atılım Şahin ve DOT Tiyatro kurucu ortağı, yapımcı Özlem Daltaban’ın katılımıyla düzenlenecek üçüncü oturum 21 Aralık Pazartesi günü 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleşecek. “Pandemi döneminde kültüre katılımı nasıl tasarlamalıyız?” başlıklı oturumda tiyatrolar için izleyici geliştirme ve topluluk yönetimi konuları tartışılacak.

Webinar serisinin 28 Aralık Pazartesi günü 14.00-15.30 saatleri arasında gerçekleşecek son oturumunda ise Doç. Dr. Serhan Ada moderatörlüğünde “Başka ülkelerde tiyatrolar ve sanatçılar ne yapıyor?” başlığı tartışılacak. Oturumun konukları ise, yaşamlarını ve tiyatro üretimlerini yurt dışında sürdüren sanatçılar Barış Celiloğlu (Londra – oyuncu/yönetmen), Sedef Ecer (Paris – oyun yazarı) ve Zişan Uğurlu (New York – sanat yönetmeni/oyuncu) olacak. Oturumda, salgın dönemindeki tiyatro çalışmaları, uluslararası alanda tiyatrolara sağlanan destek programları, dijitalin de dahil olduğu yeni arayışlar ve tiyatrolar arası ve disiplinler arası dayanışma ve işbirlikleri üzerine konuşulacak.

TİYATRO KOOPERATİFİ HAKKINDA

Tiyatro Kooperatifi, mesleki alanda özel tiyatroları temsilen, tiyatro sektöründeki tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi amacıyla, 26 Haziran 2019’da İstanbul’daki özel tiyatroların bir araya gelmesiyle kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Iraz Yöntem’in, başkan yardımcılığını Yeşim Özsoy’un üstlendiği Tiyatro Kooperatifi’nin yönetim kurulu Ersin Umut Güler, Mert Fırat ve Muharrem Uğurlu’dan oluşuyor.

Tiyatro Kooperatifi’nin şu anda; Altıdan Sonra Tiyatro-Kumbaracı50, Altkat Sanat, Altsahne, Ankara Birlik Tiyatrosu, Apartman Sahne, Asmalı Sahne, Atta Festival, Baba Sahne, Balkonda Sanat Prodüksiyon, Biraderler Yapım, Craft, DasDas, EKİP Tiyatrosu, Ekip Kafile, Erbulak Evi, Eylül Sahnesi, Gaca Tiyatro, GalataPerform, HANN Sahne, ikincikat, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Koma, Kuzgun Yapım, K! Kültüral Performing Arts, Levent Üzümcü Tiyatrosu, Mam’art, mesele kumpanya, Moda Sahnesi, NoAct Sahne, oyun atölyesi, Öykü Sahne-Tiyatro Açıkça, Pangea-UNIQ Hall ve UNIQ Box, primatölye, QPerformans, Reha Özcan Kumpanyası, Sahne3, Semaver Kumpanya, Tatavla Tiyatro, Tatavla Sahne,  TTeşkilaTT, Tiyatro(Hâl), Tiyatro Alesta, Tiyatro Bereze, Tiyatro Biteatral, Tiyatro D22, Tiyatro Dalga, Tiyatro 11, Tiyatro Hemhâl,  TiyatrOPS, Tiyatro Öteki Hayatlar, Tiyatro.iN, Tiyatro Mima, Tiyatro Pangar, Tiyatro Tiyatral, Tiyatro Yeniden, Versus Tiyatro, Wise Akademi, Yolcu Tiyatro, Yapıcı Tiyatro, Germinal Tiyatro ve Lavean Sanat Grubu’ndan oluşan 62 ortağı bulunuyor ve güç birliği her geçen gün artıyor. Bu dayanışmayı tüm Türkiye’ye yaymayı arzulayan Tiyatro Kooperatifi, bu doğrultuda bölgesel kooperatifleşme çalışmalarına da destek veriyor ve tüm tiyatro kooperatiflerinin birlik statüsünde birleşmesini hedefliyor.